Reklama

serwis komputerowy ustrzyki dolne
Reklama

Logowanie



Informacje


"Dzień z Podravką" w Ustrzykach zakończony, zobacz fotorelację PDF Drukuj Email
piątek, 27 września 2013 15:12

Dzien z PodravkąSmacznie i z absolutnie wielkimi emocjami zakończyły się IV warsztaty trzeciej edycji projektu „Dzień z Podravką” w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych. 25 Września 2013 roku braliśmy udział w tym wydarzeniu. Zobaczcie jak uczniowie poszerzali swoją wiedzę kulinarną i zmagali się w konkursie o wyjazd na finał do Warszawy!

 

Złożone z dwóch etapów wydarzenie, w którym na początku uczniowie i zaproszeni goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Podczas gotowania wspólnie z Marcinem Jabłońskim przygotowali między innymi risotto z dynią hokkikado posypane płatkami Granna Padano, grillowane krewetki Black Tiger, spaghetti z mulami i pomidorami - oliwą i czosnkiem.  Marcin zaprezentował techniki przyrządzania, obróbki cieplnej, etapy dodawania składników wszystkich potraw. Uczniowie dowiedzieli się jak wybierać najlepsze produkty do swoich dań, gdzie je w Polsce kupować i jak je przygotować, szczególną uwagę skupiono tutaj na krewetkach Black Tiger, mulach oraz innych owocach morza. Przez całe warsztaty towarzyszyły nam karczochy, bardzo trudne i pracochłonne w obróbce kwiaty, w których od zielonych kul, poprzez fioletowe kwiatki i biały puch dostajemy się do smakowitego serca. Na zakończenie warsztatów wspólnie z Marcinem uczniowie przygotowali świeżą makrelę, doskonale poradzili sobie z zadaniem odkrywając przy okazji jej niesamowite walory smakowe. Ponadto w trakcie warsztatów Marcin omawiał szczegółowo najnowsze trendy we współczesnej aranżacji dań.


Ta niesamowicie ważna wiedza przydała się uczestnikom w części konkursowej, podczas której uczestnicy wykonali przystawkę oraz danie główne. Limit czasowy na wykonanie dań oraz rywalizacja podnosiły adrenalinę. Przygotowane dania były oryginalne oraz świetnie się prezentowały. Wskazówki mistrza sprawiły iż makarony były przygotowane perfekcyjnie, również z karczochami poradzili sobie bardzo dobrze. Pomysłowość i bardzo ciekawe zestawienia odwdzięczały się również smakiem, można powiedzieć że niektórym daniom nie dużo brakowało do poziomu restauracyjnego. Jesteśmy więc pod bardzo dużym wrażeniem otwartości na nowości wszystkich uczestników. Wybór z pośród sześciu drużyn nie był łatwy, jednak obrady jury wyłoniły zwycięski zespół w skład którego wchodzi: Mariusz Maczyszyn, Anita Myśliwa, Mariola Dudziak. Laureatom gratulujemy i czekamy na spotkanie z nimi podczas Wielkiego Finału. Ponadto za spójność w przygotowaniu przystawki i dania głównego wyróżniliśmy zespół w składzie: Ewelina Dudka, Małgorzata Prasoł, Andżelika Dobrowolska. Zwycięzcy otrzymali luksusowe produkty firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann. Gratulujemy wszystkim uczestnikom.

Nasi czytelnicy również będą mieli okazję na nagrody... śledźcie kolejne newsy na naszym portalu i weźcie udział w konkursie. Szczegóły już wkrótce.

 

 

Fotorelacja z warsztatów

 

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

Sondy

Gdzie spędzisz tegoroczne wakacje?
 

Reklama

noclegi ustrzyki dolne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 88 gości i 1 użytkownik 

Facebook


Nowości


Warning: Creating default object from empty value in /home/westiga/ftp/mojeustrzyki.pl/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/westiga/ftp/mojeustrzyki.pl/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/westiga/ftp/mojeustrzyki.pl/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/westiga/ftp/mojeustrzyki.pl/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/westiga/ftp/mojeustrzyki.pl/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Dębica

Ustrzyki Dolne